El Baradei: Iran nije izravna nuklearna prijetnja

Iran nije izravna nuklearna prijetnja, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u razgovoru za španjolski list El Pais od nedjelje.

"Iran nije izravna nuklearna prijetnja", rekao je Egipćanin, komentirajući činjenicu da vijeće IAEA-e nije pristalo da se o Iranu raspravlja u UN-ovu Vijeću sigurnosti, kao što su tražile Sjedinjene Države.

"Iranska vlada zasad ne onemogućava pristup naših inspektora nijednoj zgradi ni vojnom objektu. Iranci su do 2003. pokušavali sakrivati stvari. No sada je suradnja dobra", rekao je on.

"Još treba provjeriti velika vojna postrojenja. Nadam se da ćemo uskoro imati pristup tamo, premda nije bilo zabrane ni negativnog odgovora", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran u ponedjeljak u Bruxellesu treba početi pregovore u svezi s ugovorom koji su u studenom zaključili Iranci i Europljani, kojim je Islamska Republika pristala na prekid obogaćivanja urana.

Kako je u razgovoru istaknuo direktor agencije IAEA, Sjeverna Koreja, a ne Iran, je zemlja je koja je najdalje otišla u vojnom nuklearnom programu i koja je najozbiljniji izazov za IAEA.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara