ELEKTRONSKI NOS OTKRIVA OBOLJELE OD RAKA PLUĆA

Elektronski nos može otkriti osobe oboljele od raka pluća "mirišući" njihov dah, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Rimu, nadajući se da će otkriće omogućiti rano dijagnosticiranje te bolesti.

Brojne bolesti prati odgovarajući dah oboljele osobe. Tako se alifatične kiseline pojavljuju u dahu oboljelih od ciroze jetre, di- i trimetilamini u dahu pacijenata kojima otkazuju bubrezi, dok pacijenti s rakom pluća izdišu koktel alkana i derivata benzena.

Kromatografija plinova i spektometrija obično se koriste za analizu mješavina plinova, no te su tehnike preskupe za dijagnostičke testove, piše "New Scientist".

Elektronski nosevi već se rabe za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industriji, a talijanski znanstvenici se nadaju da bi njihov izum mogao poslužiti i kao dijagnostičko sredstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektronski nos, baš kao i ljudski ili životinjski, koristi niz senzora koji reagiraju na sastojke daha. U prehrambenoj industriji tako se otkrivaju mirisi i okusi koji su znak da je proizvod pokvaren.

Pri probnom radu izuma upotrijebljen je osmosenzorni nos koji je otkrivao sasatojke iz daha šezdeset pacijenata u bolnici Forlanini. Njih 35 čekalo je operaciju tumora pluća. Svaki je test trajao jednu minutu, a nos je uspješno izdvojio svaku oboljelu osobu.

Idući cilj znanstvenika je poboljšati osjetljivost elektronskog nosa kako bi otkrivao tumore na što ranijem stupnju razvoja. Liječnici trenutačno pri dijagnosticiranju raka pluća i izvođenju biopsije koriste instrument bronhoskop.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara