Elektrostimulacijom mozga protiv opsesija

EKIPA francuskih znanstvenika uspješno je testirala novu tehniku elektrostimulacije točno određenih zona mozga kod pacijenta oboljelog od teškog oblika opsesivnog ponašanja.

Oboljeli od opsesivne kompulzije opsjednuti su čistoćom, redom, simetrijom ili pak napadajima iracionalnih sumnji i strahova. Svoju anksioznost pokušavaju smanjiti ponavljajući neumorno - satima i satima svakog dana - rituale pospremanja, pranja ili raznih provjera.

Tehnika koju su primijenili znanstvenici Sveučilišnog bolničkog centra u Brodeauxu sastoji se u uvođenju elektroda "u glavu na razini gdje je smješten nucleus caudatus (u središtu mozga)", kazao je neurokirirug iz tog centra Emmanuel Cuny.

Pojasnio je da je "ta zona nešto poput mehanizma skretnice te pacijenti koji boluju od poremećaja opsesivne kompulzije imaju problem na toj razini", pojasnio je Dr. Cuny.

"Kod njih je taj sustav poremećen te oni čitavo vrijeme govore, primjerice, da vrata nisu zatvorena. Istodobno, ne uspijevaju promijeniti ni temu niti misli", objasnio je Dr. Cuny.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija, koja je trajala 12 sati, već je izvedena kod dva pacijenta, ali u listopadskom broju časopisa "Journal of Neurosurgery" objavljeni su samo rezultati postignuti kod prvog pacijenta operiranog 2002. godine.

Taj pacijent star 45 godina, "bolovao je neobične opsesije, mučile su ga nametnute misli praćene osjećajem disfunkcije organa, što ga je činilo tjeskobnim i vrlo deprimiranim". Nakon operacije, on više ne pati niti od simptoma opsesije niti od depresije.

"Ovakav tip operacija može se obavljati samo kod teških oblika poremećaja kompulzivne opsesije kod kojih ne uspijevaju nikakva druga liječenja", upozorio je Bernard Bioulac, profesor medicine na sveučilištu Bodeaux II.

Dr. Cuny ističe da se metoda primjenjuje na najteže slučajeve koji su najotporniji na antidepresive i na behaviorstičke terapije - a takvih je otprilike 1 ili 2 posto pacijenta".

Elektrostimulacija je tehnika već korištena kod liječenja pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolesti. Kod njih elekstrostimualcija smanjuje ili uklanja drhtanje, ukrućenost i akineziju (teškoće pri pokušaju da se učini pokret) a koji su tipični za Parkinsonovu bolest. Postupak se sastoji u davanju podražaja visoke frekvencije putem elektroda uvedenih u duboku zonu mozga "veličine graška", subtalamskoj jezgri.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara