Elizejske poljane pobratimljene s berlinskim kurfuerstendammom

ELIZEJSKE poljane (ChampsElysees), avenija koja je simbol Pariza, pobratimila se ovih dana s Kurfuerstendammom, najpoznatijom ulicom u zapadnom Berlinu, u nazočnosti pokroviteljice tog događaja, francuske pjevačice Patricie Kaas, iznimno popularne u Njemačkoj.

Peta avenija u New Yorku, Ginza u Tokiju, Central Avenue u Nagoji, Orchard Road u Singapuru, Wang Fuijing u Pekingu i Nevski prospekt u Sankt Peterburgu već su se pobratimili s Elizejskim poljanama.

Kurfuerstendamm, širok 53 metra i dug 3,5 kilometra, izgrađen je po odluci Margravea Joachima II., a tristo godina kasnije uredio ga je princ Otto von Bismarck kako bi se natjecao s Haussmannovim Parizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da bi na svoj način obilježili 40. obljetnicu Elizejskog sporazuma koji je potvrdio francusko-njemačku pomirbu, na poticaj Odbora Elizejskih poljana i njegova berlinskog pandana, ugovor o prijateljstvu potpisali su u srijedu njemački veleposlanik u Francuskoj Fritjof von Nordensjoeld i Francois Lebel, gradonačelnik 8. pariškog arondismana u kojemu se nalazi "najljepša avenija u svijetu".

"Patricia Kaas je savršena službena pokroviteljica koja simbolizira približavanje dviju uglednih europskih avenija, simbola i središta kulture, zabave i popularnosti, kojima svakodnevno prolazi više od 300.000 ljudi", ističe Odbor Elizejskih poljana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara