Emirati sa 35 milijardi dolara spasili Airbus

AIRBUS - europski proizvođač aviona prije nekoliko je dana objavio velike kvartalne gubitke zbog smanjenih narudžbi i kašnjenja proizvodnje, ali je nakon toga zaprimio narudžbu vrijednu gotovo 35 milijardi dolara od najvećeg arapskog avioprijevoznika Emiratesa.

Planovi Emiratesa za kupnju Boeinga 787 su propali te su se odlučili radije za kupnju Airbusovog modela A350 XWB kojih je naručeno 70, uz opciju kupnje još dodatnih 50, te još 11 superjumbo aviona A380. Time je najveća aviokompanija iz Dubaija prešla u vodstvo kao najveći klijent Airbusa.

Naručeni model A350 konkurira Boeingovu modelu 787 koji je jeftiniji, a trebao bi poletjeti pet godina prije Airbusova aviona. Ostvarena narudžba vrijedna je 27,6 milijardi dolara, a narudžba za model A380 vrijedi po kataloškom cijenama 3,5 milijardi dolara.

Predsjednik aviokompanije Emirates Tim Clark objašnjava da se tvrtka radije odlučila za Airbus jer Boeingov model 787-9 "ne odgovara", a 787-10 nije dostupan. Emirates je, dodaje Clark, voljan pregovarati s Boeingom kada spomenuti model aviona bude raspoloživ. Boeing 787 Dreamliner na tržištu bi se trebao pojaviti krajem 2008. godine, odnosno sa zakašnjenjem od 6 mjeseci, ukupna narudžba za taj model je 719 primjeraka te je time to najuspješniji avion te kompanije.

Tvrtka EADS, pod čijim je okriljem Airbus, u trećem je tromjesečju poslovala sa gubitkom od 710 milijuna eura i neto gubitkom od 776 milijuna eura zbog 1,37 milijardi eura troškova uzrokovanih kašnjenjem isporuke i prevelikim troškovima proizvodnje vojnog zrakoplova A410M.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara