Endeavour se spustio na Zemlju

Endeavour se spustio na Zemlju

RAKETOPLAN "Endeavour" se upravo spustio na pistu kozmodroma Svemirskog Centra Kennedy, čime je sretno završena još jedna NASA-ina svemirska misija prepuna dramatičnih obrata.

"Endeavour", koji je u orbitu poletio 9. kolovoza, među svojom posadom ima Barbaru Morgan, 55-godišnju učiteljicu koja je po prvi put u povijesti održala predavanje iz svemira. Time je ostvaren cilj projekta kojeg je 1986. godine trebala ostvariti učiteljica Christa McAuliffe, a koji je završio njenom tragičnom pogibijom pri eksploziji "Challengera".

Međutim, i sam "Endeavour" je doživio dramu. Nakon ulaska u orbitu je otkrivena mala rupa u toplinskom štitu, zbog čega se javnost zabrinula da bi i ovaj "space shuttle" mogao doživjeti sudbinu "Columbije" koja se zbog slične rupe početkom 2003. godine raspala pri ulasku u Zemljinu atmosferu, ubivši sedmoro članova posade.NASA je nakon detaljne analize trupa odlučila da opravke nisu potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, "Endeavour" se na Zemlju spustio prije predviđenog roka. Razlog je uragan "Dean" za kojeg se strahovalo da bi mogao pogoditi teksašku obalu, uključujući Houston gdje se nalazi NASA-in kompleks zgrada za kontrolu svemirskih misija. "Endeavour" se trebao vratiti ranije kako bi se NASA-ini stručnjaci iz Houstona mogli na vrijeme evakuirati.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara