Endeavour sletio na Zemlju

Endeavour sletio na Zemlju

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SHUTTLE Endeavour je sa svojih šest astronauta sigurno sletio na Zemlju, i to po noći, označivši tako kraj naporne, ali iznimno vrijedne misije koja je označila kraj velikih radova na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Glatko slijetanje neke je iznenadilo, s obzirom na to da se vjerovalo da će kišovito i oblačno vrijeme odgoditi slijetanje, ali i s obzirom na dosadašnje poteškoće koje je misija imala. Prvo polijetanje moralo je biti odgođeno, a postavljanje nove prostorije Tranquility i velike promatračnice Cupole bilo je sve samo ne bez problema. No, kiša i oblaci povukli su se i shuttle je uspješno dotaknuo Zemlju.

Najljepši pogled na Zemlju

Ovo je 23. noćno slijetanje u dosadašnjih 130 svemirskih misija. Endeavour je bio zadnji shuttle koji je sletio po noći, 2008. godine. Tranquility već služi kao baza za podršku života, teretana i toalet, a Cupola pruža najljepši pogleda na Zemlju koji se može zamisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom misije, 10 astronauta i jedna astronautkinja nisu se mogli nagledati našeg planeta iz nove promatračnice, a najmanje jedan od stanovnika stanice, japanski astronaut Soichi Noguchi, gledao je Endeavourov ulazak u orbitu iz nje.

Tehnički problemi

Da bi se postavili novi članci na stanicu bile su potrebne tri šetnje svemirom, a tehnički problemi bili su tako veliki da se spajanje novih prostorija skoro moralo odgoditi. No, kvalitetan posao i suradnja astronauta i inženjera u kontroli misije bili su dovoljni da riješe probleme.

Sad na ISS treba donijeti samo manji teret, što će se učiniti u četiri misije. Početkom travnja na stanicu kreće shuttle Discovery, a Endeavour će se još jednom vratiti u orbitu krajem srpnja.

NASA namjerava krajem ove jeseni završiti svoj program letova na ISS, nakon čega će stanicu opskrbljivati letjelice iz Rusije, Europe i Japana, a američki astronauti na stanicu će ići u ruskim letjelicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara