Erdogan: EU raspiruje turski nacionalizam

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Europsku uniju za raspirivanje nacionalizma u Turskoj jer se miješa u pitanja kurdske manjine, objavile su u petak jedne turske novine.

Turska je ublažila ograničenja u vezi s kurdskim jezikom i kulturom, sve u sklopu nastojanja da uđe u Europsku uniju, ali neki političari i vodstvo vojske strahuju da kurdski separatisti iskorištavaju liberalniju klimu za izvlačenje novih ustupaka.

Neuspio prošlomjesečni pokušaj spaljivanja turske zastave na prokurdskim demonstracijama izazvao je prosvjedna okupljanja i marševe gnjevnih Turaka diljem zemlje. EU-ovi dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog izljeva nacionalizma

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Europska unija provocira kurdski nacionalizam na jugoistoku Turske, a on potpiruje drugi (turski) nacionalizam", rekao je Erdogan u intervjuu za dnevnik Milliyet.

Prema njegovim riječima, EU-ove informacije o Kurdima "nisu zdrave". Dodao je da je za službenu Ankaru unitarna narav turske države "crvena crta" preko koje se u pregovorima ne prelazi.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara