Erdogan nastavlja čistku: Pljušte otkazi u Turkish Airlinesu i ministarstvu diplomacije

Erdogan nastavlja čistku: Pljušte otkazi u Turkish Airlinesu i ministarstvu diplomacije

Foto: Hina

TURSKO ministarstvo vanjskih poslova bit će posljednje u nizu institucija u kojima će se obaviti čistka među pristašama muslimanskog klerika Fetulaha Gulena, najavio je ministar vanjskih poslova Mevlug Cavusoglu, a otpuštanja je najavila i aviokompanija Turkish Airlines.

"Bit će suspenzija i među veleposlanicima", kazao je Cavusoglu televiziji Haberturk, dodavši da neće biti čistki među ambasadorima koji trenutačno obnašaju dužnost u inozemstlvu, već samo među diplomatima sličnog ranga u ministarstvu u Ankari.

I tvrtka Turkish Airlines, u djelomičnom vlasništvu države, otpustit će 211 zaposlenika za koje je utvrđeno da su povezani s Gulenom.

Među njima je i zamjenik financijskog direktora, prenosi novinska agencija DHA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turske vlasti su u ponedjeljak ujutro izdale nalog za uhićenjem 42 novinara, uključujući poznatog komentatora i bivšeg zastupnika Nazlia Ilicaka.

Vlasti su suspendirale, pritvorile ili podvrgnule istrazi više od 60.000 vojnika, policajaca, nastavnika, državnih službenika i drugih u danima nakon udara.  

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

Ta je mjera bila "nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča", rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethullaha Gülena kojega je optužio da je poticao puč. Gülen je iz progonstva u SAD-u opovrgnuo svaku upletenost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara