ERNESTINOVO: OTVORENA 30. KIPARSKA KOLONIJA

U ernestinovačkom parku večeras je otvorena 30. kiparska kolonija Ernestinovo 2003., na kojoj će do 30. kolovoza raditi 12 kipara u drvetu i šest slikara iz Hrvatske, BiHa i Slovačke.

Predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić" Mato Tijardović, koja je uz općinsko vijeće Ernestinovo organizator kolonije, istaknuo je kako je "ova jubilarna kolonija, koja po 30. put okuplja zaljubljenike u tradiciju i u svijetu poznato stvaralaštvo u drvetu, još jedna prilika da se ukaže na bogatstvo duha i opstojnost hrvatskog naroda".

Nažalost, bogati fundus ernestinovačke kiparske kolonije, koji se prije Domovinskog rata sastojao od više stotina kipova u drvetu, još uvijek se nalazi u Srbiji. "Ministarstvo kulture je pokrenulo akciju povratka toga kulturnog hrvatskog blaga, no za sada bez uspjeha, premda mi pouzdano znamo da se najveći dio otuđenih djela među kojima i Petra Smajića, osnivača ernestinovačke kiparske kolonije, nalaze u Apatinu" kazao je Tijardović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tema ovogodišnje kolonije je slobodna, jer kako je rekao Tijardović "umjetnici se najbolje izražavaju kada imaju slobodu izbora". Kao i do sada drveni radovi izrađivat će se iz slavonskog hrasta koji nam sponzoriraju Hrvatske šume, dodao je.

Prije dvije godine u Ernestinovu je glavna ulica nazvana Ulica skulptura i u njoj se postavljaju drveni kipovi izrađeni na ernestinovačkoj koloniji. To ćemo učiniti i nakon ove kolonije, rekao je Tijardović, koji je uz Sinišu Tešankića i Katicu Parad-Vojković sudionik svih 30 kiparskih kolonija.

(Hina) vs dm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara