Eropski parlament pozdravio hrvatski zahtjev za članstvo u EU

EUROPSKI parlament pozdravio je u srijedu, u rezoluciji o aktualnom procesu proširenja Europske unije, hrvatski zahtjev za članstvo u EU, izražavajući uvjerenje da će taj hrvatski potez pridonijeti jačanju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova, navodi se u priopćenju, pozdravlja uvrštavanje hrvatskog zahtjeva za članstvo u EU u tu rezoluciju kao još jedan znak potpore Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju.

Europski parlament usvojio je u srijedu u Strasbourgu Rezoluciju o završetku pregovora o proširenju u Kopenhagenu te dao svoj formalni pristanak na pristupanje deset država kandidata u članstvo Europske unije.

Kako se navodi u priopćenju, Europski parlament u članku 52. te rezolucije pozdravlja hrvatski zahtjev za članstvo u EU i izražava uvjerenje da će taj važan potez pridonijeti jačanju mira i stabilnosti na jugoistoku Europe.

Europski parlament također izražava nadu da će Hrvatska poduzeti konkretne korake u cilju ispunjavanja kopenhaških kriterija, te poziva hrvatske vlasti na potpunu suradnju s Hašim sudom (ICTY), navodi se u priopćenju prema kojemu se, osim toga, u članku 47. rezolucije ponavlja europska perspektiva za sve države tzv. zapadnog Balkana i njihov status potencijalnih kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Europski parlament ističe i kako očekuje da će iduća Predsjedništva EU nastaviti s intenziviranjem suradnje s državama obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP) u cilju promicanja njihove najveće moguće integracije u političku i gospodarsku maticu Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara