Erste Bank kupila Diners Club Adriatic

NAKON nekoliko mjeseci pregovora s više ponuđača, Diners Club Adriatic d.d. (DCA) odlučio se za prodaju svih svojih dionica Erste der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) iz Beča.

5. siječnja potpisan je ugovor o prodaji 100% dionica DCA, vodeće hrvatske kartičarske kuće. Konačna cijena temeljit će se na dobiti u 2006. godini, ali neće biti veća od 153 milijuna eura. Transakcija će biti završena u prvom kvartalu 2007. godine jer je kupoprodaja predmet odobrenja regulatornih tijela i u Hrvatskoj i u Austriji.

DCA je prva kartičarska kompanija u Hrvatskoj, osnovana 1969. godine, do sada u vlasništvu tri fizičke osobe i zapošljava oko 190 djelatnika. Na hrvatskom tržištu ima udio od 28,9% , odnosno 450 tisuća izdanih kartica.

Ukupni prihod, uglavnom od kartičnih provizija za 2005. godinu iznosio je oko 50 milijuna eura, dok je neto dobit dosegnula 8,5 milijuna eura. Kapital DCA na dan 31. prosinca 2005. iznosio je 37,6 milijuna eura, a ROE je iznosio 22,6%, dok je ukupna aktiva bila 131,7 milijuna eura.

Ova akvizicija imat će značajan sinergijski učinak na području financija i značajno proširenje (+10 posto temeljem brojki od 2005.) prihoda od provizija Erste Bank grupe na području Srednje i Istočne Europe (CEE). Hrvatska Erste & Steiermärkische banka i Diners Club Adriatic, tako će zajedno, imati više od milijun bankovnih kartica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara