Etanol podijelio Latinsku Ameriku

IAKO JE venezuelanski predsjednik Hugo Chavez djelomično ublažio retoriku protiv uzgoja poljoprivrednih kultura u svrhu proizvodnje etanola, prošlotjedna konferencija u Venezueli je pokazala da se i dalje širi jaz među zemljama Latinske Amerike po pitanju korištenja etanola kao pogonskog goriva.

Chavez je u prošlosti bio poznat kao žestok kritičar planova da se etanol i druga goriva koriste kao zamjena za naftu nazvavši ih planom da se "izgladne siromašni kako bi bogati mogli voziti svoje automobile". Jednako oštar je u uvodnicima kubanskog partijskog lista bio i Chavezov prijatelj i ideološki saveznik Fidel Castro koji je takve planove nazvao "genocidnim".

Chavezove i Castrove izjave se tumače kao reakcija na energetski pakt kojeg su potpisali američki predsjednik George W. Bush i brazilski predsjednik Ignacio Lula da Silva. Njime su se SAD obvezale pomoći pri razvoju brazilske tehnologije proizvodnje etanola, a SAD Brazilcima otvoriti svoje tržište. Mnogi taj plan tumače nastojanjem SAD da se preorijentacijom na etanol riješi energetske ovisnosti o Bliskom Istoku, dok se Brazil isto tako nastoji osloboditi od sve većeg Chavezovog utjecaja na Latinsku Ameriku.

Na prošlotjednoj konferenciji su se Chavezovim kritikama priključili predstavnici prehrambene industrije iz Meksika, koji tvrde kako je sve veća američka potražnja za kukuruzom kao izvorom etanola izazvala porast cijena tortilla. Njih slijede i predstavnici peradarske industrije, koji su zabilježili porast cijena hrane za perad, kao i predstavnici američkih organizacija za zaštitu okoliša koje brine činjenica da će se radi proizvodnje etanola krčiti šume i koristiti po prirodnu ravnotežu pogubna umjetna gnojiva.

Chavez je, međutim, prošli tjedan rekao kako "nije protiv biogoriva", jer ih smatra "valjanom energetskom alternativom", ali samo dok "ne ugrožavaju živote ljudi u regiji".

Smatra se da je to Chavezova maslinova grančica Brazilu, odnosno bivšem ideološkom savezniku Luli da Silvi s kojim se počeo razilaziti zbog pokušaja Chavezovih sljedbenika u Boliviji da nacionaliziraju tvrtke u vlasništvu brazilskog "Petrobrasa".

Chavez je rekao kako se etanol treba i može proizvoditi, ali ne od kukuruza nego od šećera, što bi svakako pogodovalo Brazilu.

S druge strane Evanan Romero, energetski stručnjak iz Venezuele, drži da proizvodnja etanola sama po sebi neće izazvati glad ili ekonomske nedaće, odnosno da bi u stvari bitno potakla razvoj mnogih danas siromašnih država. "U Latinskoj Americi bi danas umjesto banana republika imali alkoholne republike", rekao je Romero.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara