Etiopija najavila povlačenje svojih snaga iz Somalije

ETIOPSKI premijer Meles Zenawi je jučer objavio kako bi u roku od "nekoliko dana" trebalo otpočeti povlačenje etiopske vojske iz Somalije.

Snage, koje su prema procjenama brojale između 8000 i 15.000 ljudi su se prošle godine umiješale u građanski rat u Somaliji, odnosno sukob između tzv. Prijelazne federalne vade Somalije te Unije islamskih sudova (UIC), paravojne formacije koja je bila zauzela glavni grad Mogadisciu i veliki dio te afričke države.

Etiopljani, koje je oružjem, opremom i obavještajnim podacima podržavala vlada američkog predsjednika Busha, su krajem godine zahvaljujući nadmoći u teškom oružju pregazili UIC-ovu miliciju te osvojili Mogadisciu i sve važnije somalijske gradove.

Zahvaljujući etiopskoj intervenciji je Prijelazna federalna vlada - koju većina afričkih država priznaje kao nominalnog nositelja somalijskog suvereniteta - ne samo spašena od sloma, nego i dobila priliku da u Mogadisciuu i drugim somalskim gradovima konačno utemelji stabilnu vlast nakon petnaest godina građanskog rata i anarhije.

Međutim, nazočnost etiopske vojske u Somaliji je tome predstavljala prepreku, s obzirom da većina pretežno muslimanskih Somalijaca ne voli pretežno kršćanske Etiopljane s kojima je njihova domovina u 20. stoljeću vodila krvave ratove oko etiopske pokrajine Ogaden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etiopljani su navodno spremni na povlačenje kako ne bi kompromitirali svoje saveznike iz Prijelazne vlade, odnosno nakon što su vodeća tri somalijska klana, odnosno vodeća "gospodara rata" pristali na razoružanje.

Etiopljane će zamijeniti mirovnjački kontingent od 8000 vojnika Afričke unije, iako je zasada jedino Uganda u Somaliju spremna poslati 1500 ljudi.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara