Etiopija uvodi besplatne antiretrovirusne lijekove za AIDS

ETIOPIJA, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu koja je ujedno ima i veliki broj oboljelih od HIV-a i AIDS-a, u ponedjeljak je počela besplatno davati koktele antiretrovirusnih lijekova za 320.000 oboljelih, a terapija će trajati do 2008. godine.

Lijekovi se sponzoriraju uglavnom iz hitnog plana za pomoć oboljelima od AIDS-a koju sponzoriraju Sjedinjene Države. Planom koji se počeo realizirati 2003. predviđena je svota od 15 milijardi dolara s ciljem sprječavanja širenja pandemije u 14 uglavnom afričkih zemalja.

Etiopija će, sa 1,5 milijuna zaraženih od 70 milijuna stanovnika, za 2005. godinu primiti 17 milijuna dolara, izjavio je američki veleposlanik u Etiopiji Aurelia Brazeal. Do sada je isplaćena samo manja svota.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji napori da se spriječi širenje bolesti doveli su do toga da se broj zaraženih sa 6,6 posto u odnosu na broj stanovnika tijekom prošle godine smanjio na 4,4 posto, izvijestilo je etiopsko ministarstvo zdravstva.

U skladu s novom inicijativom programi za sprječavanje širenja bolesti fokusirat će se na ruralna područja u kojima je zaraženo 2,6 posto ukupnog stanovništva no broj zaraženih stalno raste. U gradskim područjima zaraženo je 12,6 posto stanovnika no njihov broj svakodnevno se smanjuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara