Etiopija za otmicu zapadnih turista optužila Eritreju

NESTANAK nekoliko desetaka zapadnih turista u pustinji Afar dobio je novu i ozbiljniju dimenziju nakon što su etiopske vlasti za otmicu optužili vlasti susjedne Eritreje.

U četvrtak je prvo priopćeno kako je riječ o skupini francuskih turista, ali se za njih ispostavilo da su živi i zdravi.

Naknadno se ispostavilo da je riječ o osoblju britanskog veleposlanstva u Adis Abebi, kao i njihovoj rodbini, koji su se zaputili 800 km sjeveroistočno od etiopskog glavnog grada kako bi posjetili Afarsku depresiju - jednu od najnižih područja na svijetu, poznatu po rudnicima soli, vulkanima i egzotičnim pejzažima.

Međutim, Afarska depresija je podijeljena između Etiopije i Eritreje - dvije države poznate po višestoljetnom neprijateljstvu, kao i krvavom ratu koji se vodio između 1998. i 2000. godine.

Ismail Ali Sero, predsjednik etiopske regije Afar, izjavio da su 5 Britanaca i 13 Etiopljana - vozača i tumača - zarobili eritrejski vojnici te ih odveli u 30 km udaljeni grad Waime u Eritreji.

Jedan od dužnosnika etiopske vladajuće stranke je, pak, citirao pastira koji tvrdi da je otete strance vidio u eritrejskom vojnom logoru Ara-ta.

Berharnu Kebede, etiopski veleposlanik u Britaniji je, pak, izjavio da njegova vlada "nema namjeru upirati prstom" te da joj je od toga "važnija sigurnost otetih ljudi".

Yemane Gebremeskel, pročelnik ureda eritrejskog predsjednika Issaiasa Aferwokija, najoštrije je porekao bilo kakvu upetljanost Eritreje u cijeli slučaj.

Britanska vlada je, pak, cijeli slučaj shvatila "kao pitanje nacionalne sigurnosti" te u Adis Abebu poslala svoje vrhunske diplomate i sigurnosne stručnjake kako bi pokušali riješiti krizu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara