EU će se držati svojih odluka o proširenju

ČELNICI Europske unije trebali bi na kraju dvodnevnog summita u Bruxellesu potvrditi da će ispoštovati svoje odluke o proširenju, ne spominjući izrijekom ni jednu zemlju kandidatkinju.

"Europsko vijeće se poziva na svoje zaključke od 16. i 17. prosinca 2004. godine o proširenju i naglašava potrebu njihove potpune primjene", kaže se u nacrtu zaključaka, koji bi trebali usvojiti šefovi država ili vlada 25 zemalja članica na skupu koji je nastavljen danas prijepodne u Bruxellesu.

U prosincu prošle godine Europsko vijeće je odlučilo da se otvore pregovori s Hrvatskom 17. ožujka, uz uvjet pune suradnje s Haškim sudom. Dan prije zakazanog početka pregovora Vijeće ministara je odgodilo početak pregovora ocijenivši da ne postoji puna suradnja Zagreba s Haškim sudom. Vijeće ministara je u ožujku prihvatilo okvir za pregovore s Hrvatskom i potvrdilo da pregovori mogu započeti čim se ustvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom.

U prosincu prošle godine, Europsko vijeće je također odlučilo da se pristupni pregovori s Turskom otvore 3. listopada pod uvjetom da prizna Cipar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nacrtu zaključaka o zapadnom Balkanu stoji da "Europsko vijeće potvrđuje svoju predanost punoj provedbi Solunske agende, u kojoj se naglašava da budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji".

Europsko vijeće je usvojilo izjavu o Kosovou, u kojoj se kaže odluka o njegovu statusu mora ojačati sigurnost i stabilnost u regiji. "Slijedom toga bilo kakvo jednostrano rješenje ili rješenje koje bi bilo rezultat uporabe sile, kao i bilo kakve promjene sadašnjeg teritorija Kosova, bile bi neprihvatljive. Slijedom toga, neće biti podjele Kosova, niti saveza Kosova s nekom drugom državom ili dijelom druge države", kaže se u izjavi.

Europsko vijeće će u petak cijeli dan pokušavati pronaći dogovor o Financijskoj perspektivi, okvirnom planu rashoda za razdoblje 2007.-2013. godine.

U četvrtak prvi dan summita dogovorili su se da se odgodi rok za ratifikaciju ustava, koji istječe 1. studenoga 2006. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara