EU dobila svoj prvi ustav

EUROPSKA unija dobila je u petak kasno navečer svoj prvi ustav nakon završnih teških dvodnevnih pregovora na summitu europskih čelnika u Bruxellesu.

"Drago mi je danas možemo pokazati Europljanima kako će EU od sada funkcionirati", izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, irski premijer Bertie Ahern.

Europska unija ustavom dobiva predsjednika Europskog vijeća, čime se zamjenjuje dosadašnji sustav rotirajućeg predsjedništva, ministra vanjskih poslova, novi sustav odlučivanja dvostrukom većinom u Vijeću ministara, te veći broj područja u kojima se odlučuje kvalificiranom većinom.

Nakon što je usuglašen tekst ustava, predstoji ratifikacija u svih 25 zemalja članica. U devet članica već je najavljeno da će se o prihvaćanju ustava odlučivati na referendumu.

"Ustav je veliko postignuće za Europu i Europljane", rekao je Ahern.

Europski čelnici nisu postigli suglasnost oko imena budućeg predsjednika Europske komisije, koji će naslijediti Romana Prodija. Premijer Ahern je rekao da želi riješiti to pitanje do kraja irskog predsjedništva 30. lipnja. Dodao je da belgijski premijer Guy Verfhostadt i povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten više nisu u igri za tu dužnost.

I predsjednik Europske komisije Romano Prodi izrazio je zadovoljstvo donošenjem ustava. Istaknuo je da je za njegova mandata Europska unija proširena s 15 na 25 članica te da uspjela dogovoriti svoj prvi ustav.

Ahern: Europski ustav - dobitak za sve

Europski čelnici prihvaćanje prvoga ustava ocjenjuju kao velik uspjeh za Europu, a irski premijer Bertie Ahern istaknuo je kako je on "dobitak je za sve".

"Sporazum o ustavu prekretnica je u povijesti Europske unije", rekao je irski premijer Bertie Ahern pod čijim je predsjedanjem sporazum i postignut. Ovo je pobjednička situacija za koju smo se mjesecima trudili da je postignemo, ustvrdio je Ahern.


Njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuo je kako je "Europa sad još više ujedinjena... i može igrati proširenu političku i gospodarsku ulogu u svijetu."

Ističući kako ga je ovo važan dan za Europu, francuski predsjednik Jacques Chirac dodao je kako je sporazum "dobar za Europu i za Francusku" te da će "Europi omogućiti da bolje funkcionira".

Prihvaćanje europskoga ustava "uspjeh je za Veliku Britaniju i Europu", izjavio je britanski premijer Tony Blair.

"Nova Europa poprima svoj oblik, Europa u kojoj Velika britanija može graditi savezništva i osjećati se kao kod kuće", kazao je Blair, dodajući da su našli zajedničke osnove i saveznike, te da je to zasigurno posljednji put da marginaliziraju sami sebe u Europi.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero ustvrdio je da je prije 60 godina Europa bila sposobna pretvoriti svoj teritorij u porpište krvoprolića s ratovima, a da sada slavi ustav za sve.

Poljski premijer Marek Belka proglasio je donošenje ustava uspjehom u pregovorima, te da je ustav dobro poslužio poljske interese. Belka je ustvrdio da je njegovo "za" ustavu znak da EU može funkcionirati uspejšno nakon proširenja u svibnju sa 15 na 25 zemalja članica.

"Dokazali smo da proširena EU može raditi uspješno i postići kompromis", kazao je Belka na novinskoj konferenciji. Dodao je da su postigli mnogo uspjeha u pregovorima i osigurali snažni položaj Poljske u EU.

Belka je izjavio da je sustav glasovanja koji je dogovoren u petak jednako povoljan za Poljsku, kao i onaj dogovoren sporazumom iz Nice, iako je poljska glasačka moć malo smanjena.

Poljska, najveća među novim članicama EU, zajedno sa Španjolskom, pomogla je u blokiranju nacrta europskog ustava na sastanku u prosincu. Predstavnici te dvije zemlje tada su kazali da žele da ustav sačuva znatnu glasačku moć koja je bila dodijeljena tim zemljama sporazumom iz Nice u 2000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara