EU DONIRALA 900 TISUĆA EURA ZAA NASTAVAK POTRAGE ZA NESTALIMA

Veleposlanik Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Michael Humphreys i voditelj Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Gordon Bacon potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum o donaciji kojom EU osigurava 900 tisuća eura potrebnih kako bi se nastavio postupak potrage za nestalima na području bivše Jugoslavije.

Donirana sredstva, kako je novinarima izjavio Bacon, bit će utrošena na prikupljanje uzoraka krvi članova obitelji nestalih osoba te na informativnu kampanju čiji je cilj prikupiti što više podataka i materijala nužnih za identifikaciju pronađenih posmrtnih ostataka.L

Prvenstveni cilj informativne kampanje je potaknuti obitelji nestalih da daju uzorke krvi koji bi se onda metodom DNK analize uporedili s posmrtnim ostacima ekshumiranim iz masovnih ili pojedinačnih grobnica.

Voditelj ICMP-a je podsjetio kako se još gotovo 40 tisuća osoba s područja cijele bivše Jugoslavije i danas vodi nestalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkako je 2001. počeo postupak identifikacije posmrtnih ostataka DNK analizom, stručnjaci ICMP-ja ostvarili su 4.359 pozitivnih analiza a identitet je potvrđen usposredbom s uzorcima krvi živih srodnika.

Istodobno je, međutim, prikupljeno još četiri tisuće uzoraka iz pronađenih posmrtnih ostataka no njihova identifikacija nije moguća jer članovi obitelji nisu dali uzorke krvi.

U bazama podataka ICMP-ja nalaze se podaci o uzorcima krvi 52 tisuće članova obitelji nestalih no, prema procjenama ove organizacije, mora ih se prikupiti dvostruko više kako bi proces potrage i identifikacije mogao biti uspješno dovršen.

(Hina) rm rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara