EU i Izrael ističu poboljšanje odnosa

IZRAEL i EU su u ponedjeljak usvojili dopune plana kojim se namjeravaju proširiti i poboljšati veze između dviju strana.

"Ozračje se promijenilo nabolje. Nadajmo se da će to donijeti ne samo bolje odnose između Izraela i Europske unije, već i bolje odnose između Izraela i zemalja regije", rekao je visoki povjerenik EU za vanjsku politiku Javier Solana.

Izrael je jedna od sedam država koju je EU obuhvatila takozvanim "Programom susjedstva" kojim Unija namjerava spotaknuti veze sa zemljama u svom neposrednom susjedstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom je pozvao Europu da "vodi novi Marshallov plan za Bliski istok. Europljani mogu pomoći u "smanjivanju jaza između umjerenih arapskih zemalja i Izraela.

"Europa može biti jako korisna", dodao je i zatražio od Unije da potakne npr. Egipat i Jordan da pošalju nove veleposlanike u Izrael. Europljani "bi također trebali uvjeriti zemlje Zaljeva i sjeverne Afrike da ponovno otvore svoje urede u Izraelu, nastavio je ministar.

Ali Silvan Shalom je ponovio svoje traženje da Unija uključi palestinski radikalni pokret Hezbolah na popis terorističkih organizacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara