EU i NATO spremni potpisati sporazum o sigurnosti

EUROPSKA unija i NATO su pripremili ´sporazum sigurnosti´ koji otvara put pokretanju prve vojne operacije EU kako bi se osigurala smjena Sjevernoatlantskog saveza u Makedniji, objavio je u utorak jedan europski izvor.

´Sve je spremno za potpisivanje sporazuma sigurnosti između EU i NATO-a´, izjavio je glasnogovornik Visokog predstavnika UE za vanjsku politiku Javiera Solane.

Svečanost potpisivanja trebala bi se odvijati u četvrtak ujutro u sjedištu NATO-a u Bruxellesu u sklopu zajedničkog sastanka veleposlanika Saveza i njihovih kolega iz Političkog i sigurnosnog odbora (CoPS) Europske unije, rekla je glasnogovornica Cristina Gallach.

Održavanje tog sastanka još nije potvrđeno.

Sporazum između EU i NATO-a predviđa razmjenu vojnih dokumenta i povjerljivih informacija između dviju organizacija. Bio je potreban kako bi se formalizirala suradnja između EU i NATO-a.

EU i NATO su potvrdili već u prosincu strateško partnerstvo, i dali su Petnaestorici pristup logističkim i sredstvima planiranja Atlantskog saveza, uključujući i područje obrazovanja.

EU predviđa preuzeti smjenu od NATO-a u Makedoniji do kraja mjeseca ali čeka da Saveznici službeno okončaju mandat.

Veleposlanici NATO-a bi trebali početi u srijedu proceduru revizije te operacije, čija misija je bila produžena za šest mjeseci u studenom 2002.

Europska snaga u Makedoniji treba okupljati između 300 i 400 ljudi. Biti će stavljena pod ovlasti zamjenika zapovjednika saveznički snaga u Europi, njemačkog admirala Rainera Feista i na terenu će ih voditi francuski general Pierre Maral.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara