EU jača ulazak na azijsko tržište

EUROPSKA UNIJA će početi pregovore o slobodnoj trgovini s Indijom, Južnom Korejom i grupom od 10 jugoistočnih azijskih zemalja, a ti bi pregovori mogli dovesti do porasta europskih izvoza u te zemlje u vrijednosti od 40 milijardi eura, rečeno je danas nakon sastanka 27 ministara vanjskih poslova Europe.

Peter Mandelson, povjerenik za trgovinu Unije, kaže da bi potpisivanje ugovora trebalo dovesti do otvaranja novih tržišta za europske tvrtke i bitnog doprinosa jačanju globalne trgovine.

Europska komisija kaže da bi ugovore, o kojima će se uskoro početi pregovarati, trebalo potpisati što prije, da bi se u Aziji stiglo trgovinske konkurente, kao što su SAD, koje su nedavno potpisale veliki ugovor o trgovini s Južnom Korejom. Također, EU namjerava ući na ogromna tržišta kao što su indijsko, kinesko i japansko.

Pregovori s azijskim zemljama trebali bi se fokusirati na iznalaženje takozvanih trgovinskih ugovora nove generacije, koji uključuju otvaranje trgovine robe i usluga, poboljšanje ulaganja i eliminaciju zapreka kao što su tehnički standardi i kvote.

Pregovori s 10 zemalja članica Asocijacije jugoistočnih azijskih zemalja – Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar (bivša Burma), Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam – ovisit će o njihovom pridržavanju standarda poštivanja ljudskih prava. Unija trenutno ima sankcije protiv Mianmara zbog nepridržavanja demokratskih standarda i nepuštanja političkih zatvorenika iz zatvora.

Unija očekuje da bi ugovori mogli donijeti milijarde eura prihoda u zemljama s kojima dosad nisu postojali nikakvi ugovori o slobodnoj trgovini. Po očekivanjima, izvoz u zemlje jugoistočne Azije mogao bi porasti za 24,2 posto, u Indiju za 57, a u Južnu Koreju za 48 posto.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara