EU: Na kutijama cigareta uskoro će biti slike oboljelih organa

NA KUTIJAMA cigareta koje se prodaju u Europi uskoro bi se mogle pojaviti i slike koje će prikazivati štetno djelovanje nikotina na zdravlje kako bi se pušače podsjetilo da pušenjem ugrožavaju svoj život.

Istraživanje Europske komisije, kojemu je cilj bio provjeriti kolika je korist od upozorenja koja se već godinama tiskaju na kutijama cigareta, pokazalo je da velik broj pušača na ta upozorenja ne obraća pažnju.

Zato će se možda uskoro, uz upozorenje da pušenje šteti zdravlju, na kutije tiskati slike oboljelih organa, poput onih koje su otisnute na kutije cigareta u Kanadi.

"Europska komisija sada mora odlučiti koje će se slike koristiti i u kojem obliku", kazao je profesor Gerard Hastings, iz britanskog centra za kontrolu nikotina Sveučilišta u Strathclydu.

On je dodao da bi se prve slike mogle pojaviti na kutijama cigareta u roku od 18 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultati istraživanja provedenog u sedam europskih zemalja koji su objavljeni na 12. Svjetskoj konferenciji o nikotinu i zdravlju u Finskoj, pokazali su da mala upozorenja koja se na kutijama cigareta nalaze već godinama nisu više djelotvorna.

Hastings je kazao kako tvornice duhana ne bi nikad 20 godina koristile istu reklamu te da bi se isti princip morao primijeniti na upozorenja protiv pušenja.

"Postoji velika potreba da se promijeni način upozoravanja o štetnosti pušenja", ističe Hastings.

Prema rezultatima istraživanja, veliki broj pušača misli da stara upozorenja za vlade i duhansku industriju predstavljaju način da sa sebe "skinu odgovornost". Pušači misle da vlade i dalje žele dobivati porez od duhanske industrije, ali da osjećaju obavezu da ljude upozore kako pušenje predstavlja opasnost za zdravlje.

Hastings se nada da će slike oboljelih organa te upozorenja da pušenje šteti zdravlju pomoći u stigmatizaciji nikotina i podsjetiti ljude da ne postoji nijedan drugi proizvod na tržištu koji ih može ubiti ako ga koriste prema uputama proizvođača.

"Moramo biti sigurni da smo učinili sve kako bismo jasno prenijeli tu poruku. Kutije cigareta su bitan oblik komunikacije", zaključio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara