EU najveću prijetnju vidi u ljevičarskim ekstremistima i anarhistima

Foto:  AFP

"EUROPSKE zemlje moraju obratiti veću pozornost na nove sigurnosne izazove, poput ljevičarskog ekstremizma i novog oživljavanja Al Qaedinih ćelija, te u skladu s time na kvalitetniji način međusobno razmjenjivati obavještajne podatke", upozorio je jučer koordinator za protuterorizam u EU Gilles de Kerchove.

U izvješću koje je pripremio za sastanak ministara unutrašnjih poslova EU, de Kerchove upozorava kako bi ekonomska kriza u Europi te Arapsko proljeće mogli biti izvor novih prijetnji. U tom pogledu posebnu je pozornost obratio na mogućnost porasta ljevičarskog nasilja kao odgovora na teške mjere štednje proizašle iz krize.

Kriza stvara plodno tlo za buđenje anarhizma


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moramo biti svjesni mogućnosti da loši ekonomski uvjeti mogu stvoriti atmosferu povoljnu za širenje nasilnih ljevičarskih i anarhističkih ideologija", stoji u izvješću kojeg se dokopao Reuters.

"Stručnjaci" za sigurnost kao najplodnije tlo za izbijanje takve vrste nasilja vide Grčku, što zbog grozne ekonomske situacije što zbog tradicionalne sklonosti Grka anarhizmu.

Pazite na neonaciste i vječne krivce islamiste

De Kerchove napominje kako kriza može izazvati porast i desničarskog ekstremizma, pozivajući se na primjer neonacističke bande u Njemačkoj za koju je nedavno otkriveno da je godinama ubijala imigrante u cijeloj zemlji.

Nije europski koordinator zaboravio ni "vječnog krivca" Al Qaedu, za koju je utvrdio da više "nije ni sjena one organizacije koja je 2001. godine napala SAD, ali i dalje posjeduje izrazitu maštovitost da pronađe rupe u sigurnosnom sustavu". U tom pogledu najveću opasnost vidi od sjevernoafričkog krila Al Qaede koje pokušava ojačati kroz savezništvo s nigerijskom islamističkom skupinom Boko Haram.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara