EU o mjerama za rano otkrivanje eksploziva

PRAVA pojedinaca morat će se uskladiti s kolektivnim pravom na sigurnost u sklopu jačanja mjera za otkrivanje eksplozija i bolju razmjenu informacija između nacionalnih policija, suglasili su se u srijedu u Londonu ministri Europske unije, javljaju agencije.

"Suočeni smo s trajnom i vrlo stvarnom prijetnjom diljem Europe", kazao je ministar unutarnjih poslova John Reid novinarima nakon sastanka s kolegama iz drugih članica EU, prenosi Reuters.

Sastanak ministara unutarnjih poslova održan je u Londonu nakon što je britanska policija prošlog tjedna spriječila terorističke napade na zrakoplove nad Atlantikom.

Reid je najavio promjene u statusu građanskih sloboda, prenijela je agencija Associated press.

"Suočeni s prijetnjom masovnih ubojstava moramo prihvatiti da prava pojedinaca kakva uživamo moraju biti uravnotežena s kolektivnim pravom na sigurnost i zaštitu života", rekao je Reid.

Na sastanku ministara iz Njemačke, Britanije, Finske, Francuske, Portugala i Slovenije sudjelovali su i europski koordinator za borbu protiv terorizma Gijs de Vries te povjerenik EU za pravosuđe Franco Frattini koji je izvijestio o novim prijedlozima Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obvezujem se idućih dana iznijeti konkretne prijedloge o otkrivanju eksplozija i ulaženju u trag detonatorima koje je moguće kupiti, a poglavito o tekućim eksplozivima", obećao je Frattini.

Europa mora razmotriti kako "poboljšati razmjenu podataka o putnicima na letovima", rekao je Frattini, a prenio France presse.

Takav sustav registracije imena putnika već je na snazi između Europe i Sjedinjenih Država, Kanade i Australije.

Europske vlasti moraju početi blokirati web stranice kojima se šire informacije o izradi bombi, dodao je također Frattini.

"Zaključili smo da će ujedinjena Europa dobiti bitku protiv terorista", kazao je Kari Rajamaki, ministar unutarnjh poslova Finske, trenutačno predsjedateljice Unijom, prenosi Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara