EU o ukidanju zabrane prodaje oružja Kini i zastupničkim plaćama

EUROPSKA unija mogla bi u proljeće ukinuti zanranu na prodaju oružja Kini, otvarajući put unosnim ugovorima s kineskom vojskom poznatom po velikoj potrošnji, rekli su u ponedjeljak dužnosnici u Bruxellesu.

Europski ministri vanjskih poslova raspravljali su u ponedjeljak o ovome pitanju, a neki od njih djelovali su vrlo uvjereni u to da će zabrana biti uskoro ukinuta. Prema riječima francuskog ministra vanjskih poslova Dominiquea de Villepina, odluka o tome trebala bit biti donesena na sljedećem summitu EU u ožujku.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana neizravno je izrazio svoju podršku zagovornicima ukidanja embarga na isporuku europskog oružja Kini.

"Ako pogledate popis zemalja prema kojima imamo embargo na oružje, Kina nije u društvu u kojem bi trebala biti", izjavio je Solana novinarima, nakon rasprave koju su vodili europski ministri vanjskih poslova.

On je ocijenio da nova uprava na vlasti u Pekingu "želi ići naprijed i ne želi biti vezana idejama, događajima u vezi s Tienanmenom koji su se zbili davno".

Europski embargo na isporuku oružja Kini je uveden 1989. u zamahu represija pobune na trgu Tienanmen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peking je danas jedina zemlja prema kojoj EU ima takav embargo, uz Burmu, Sudan, Zimbabve i Libiju, a restrikcije prema Tripoliju nisu specifično europske već proizlazi iz odluke Ujedinjenih naroda.

Još jedna od tema sastanka ministara EU, uvođenje jedinstvenog statusa za europskog zastupnika, koji je neriješen već 25 godina, neće se ostvariti prije europskih izbora u lipnju nakon što su Petnaestorica u ponedjeljak odbila odobriti brutto mjesečnu plaću od 9.000 Eura za parlamentarce.

Ministri vanjskih poslova EU su odbacili prijedlog Europskog parlamenta radi odbijanja četiriju zemalja (Njemačke, Francuske, Austrije i Švedske) koje su ocijenile da je ta plaća previsoka, sve to nekoliko mjeseci prije obnove sastava europarlamenta.

"Prilika za rješenje tog starog pitanja je propuštena", komentirao je irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen, čija zemlja predsjeda EU.

Plaće eurozastupnika osiguravaju parlamenti njihovih država i one su identične plaćama zastupnika u domaćem parlamentu. S proširenjem Europske unije već znatne razlike (2.600 Eura za Španjolca, 5.200 za Francuza i 11.000 za Talijana) će se dodatno povećati, jer će mađarski zastupnik primati plaću od 800 E i češki 1.300.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara