EU POOŠTRAVA STAJALIŠTE PREMA IRANSKOM NUKLEARNOM PROGRAMU

Francuska, Velika Britanija i Njemačka pooštrile su stajalište prema iranskom nuklearnom programu, zatraživši od Teherana da prekine sve dijelove ciklusa nuklearnog goriva koji se mogu iskoristiti za izradu bombe, doznaje se u petak iz diplomatskih izvora u Beču.

Ne zadovolji li Iran uvjete europske "velike trojke" i ne prekine li programe obogaćivanja i prerade urana, tvrde izvori, vjerojatno će biti prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a koje mu može uvesti sankcije.

Sjedinjene Države Iran optužuju da razvija nuklearno oružje pod krinkom civilnom nuklearnog programa, no vlasti u Teheranu to uporno opovrgavaju.

Pregovori između iranskih dužnosnika i UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA), uoči ključnog sastanka u sjedištu agencije u Beču u ponedjeljak, do petka nisu urodili plodom i diplomati sumnjaju da je dogovor uopće moguć.

Diplomati su u utorak kazali da je Iran u načelu pristao suspendirati program obogaćivanja urana, što je obećao učiniti još u listopadu 2003. Glavna prepreka dogovoru sada je odbijanje Teherana da prihvati EU-ove zahtjeve da prekine i preradu urana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iran tvrdi da prerada urana nikad nije bila dio originalnog sporazuma o suspenziji", rekao je jedan diplomat u Beču.

Iran je nedavno objavio da namjerava preraditi 37 tona mljevenog ("yellowcake") urana u uran heksaflorid (UF6), koji se koristi u centrifugama koje pročišćavaju uran koji se potom koristi kao gorivo u nuklearnim elektranama ili oružju. EU i SAD to su oštro osudili.

Stručnjaci smatraju da bi količina UF6 koji će se dobiti tim procesom teoretski mogla biti obogaćena u gorivo za jednu do pet bombi.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara