EU "POZORNO" PRATI NAJAVLJENE PROMJENE U RUSIJI

Europska komisija potvrdila je u utorak da "pozorno" prati stanje u Rusiji nakon najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će radikalno ojačati središnju vlast u Moskvi na štetu regija. L

"Mi to pozorno pratimo. Očito je da je riječ o unutarnjoj stvari Rusije, ali rekla bih da svi mi koji se suočavamo s izazovom borbe protiv terorizma, moramo u isto vrijeme poštovati demokraciju i ljudska prava", izjavila je u utorak u Bruxellesu Emma Udwin, glasnogovornica povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena.

"To je izazov svugdje i vjerujemo da će predsjednik Putin imati to na umu i u promjenama koje provodi", dodala je.

Putin je u ponedjeljak najavio da će "radikalno" ojačati ovlasti središnje vlasti u Moskvi kako bi osigurao jedinstvo zemlje suočene s terorističkim prijetnjama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski je predsjednik najavio, među ostalim, promjenu izbornog zakona za donji dom parlamenta. Prema Putinovu prijedlogu, svi zastupnici Dume birali bi se prema razmjernom sustavu sa stranačkih lista, dok u sadašnjem modelu polovica dolazi sa stranačkih lista, a druga polovica se bira izravno na većinskim izborima. Upravo iz tih, većinskih, izbornih jedinica, dolazi većina oporbenih zastupnika.

Putin se također zauzima da guvernere regija predlaže Kremlj, a biraju lokalni parlamenti. Dosad su se guverneri birali na izravnim izborima.

(Hina) xsv ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara