EU pozvao buduću Hrvatsku vladu da ispuni kopenhaške kriterije

VIJEĆE ministara Europske unije pozdravilo je u utorak način na koji su provedeni hrvatski parlamentarni izbori te pozvalo novu hrvatsku vladu, kada se uspostavi, da učini sve kako bi ispunila kopenhaške kriterije za članstvo.

"Vijeće pozdravlja činjenicu da su hrvatski parlamentarni izbori od 23. studenoga provedeni uredno i općenito u skladu s međunarodnim standardima", kaže se u zaključcima koje su ministri vanjskih poslova EU-a usvojili u utorak.

"U svjetlu izrade Komisijina mišljenja o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU, Vijeće poziva novu hrvatsku vladu da, kada bude uspostavljena, učini sve kako bi ispunila kopenhaške kriterije i uvjete iz Procesa stabilizacije i pridruživanja", kaže se u zaključcima.

Vijeće ponavlja da su i dalje ključne tri stvari - puna suradnja s Haškim sudom, povratak izbjeglica i manjinska prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri vanjskih poslova EU-a ističu svoju punu potporu europskoj perspektivi Hrvatske, te dodaju da "brzina kojom će se zemlja kretati prema Europskoj uniji leži u rukama Hrvatske".

Šefovi diplomacija zemalja EU-a su nakon sastanka Vijeća otpočeli novi sastanak s kolegama iz pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja u okviru Foruma EU-zapadni Balkan.

Hrvatsku na sastanku predstavlja ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara