EU predložila kontroverzni zakon o kemikalijama

KONTROVERZNI zakon kojega je u srijedu predložila Europska komisija trebao bi umanjiti ili spriječiti skrivene zdravstvene rizike zbog kemikalija koje vrebaju iz brojnih proizvoda od tepiha do unutrašnjosti automobila.

Izvršno tijelo Europske unije predložilo je zakon koji bi trebao zaštititi potrošače od kemikalija, unatoč protivljenju europske kemijske industrije koja donosi 528 milijardi eura godišnja, vlada tri najveće članice i Sjedinjenih Država, koji kažu da bi zakon mogao uništiti tu industriju i naštetiti globalnoj trgovini.

Zakon će od kemijske industrije zahtjevati da registriraju osobine kemijskih supstanci u središnjoj bazi podataka EU, što je proces kojim bi se do 2016. pokrilo 30.000 supstanci. Kemikalije koje se smatraju najopasnijima morat će dobiti posebnu dozvolu za uporabu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon, koji treba popuniti pravnu prazninu u europskom zakonodavstvu, koje je propisivalo da nove kemikalije moraju proći stroge testove zbog zdravstvenih rizika i mogućih šteta po okoliš, ali se nije odnosilo na desetke tisuća kemikalija koje su na tržištu od 1981. godine.

No, potez Komisije najprije su kritizirali zeleni, tvrdeći da je EU popustila krupnom biznisu i predložila daleko blažu verziju zakona od prvotne.

Povjerenica EU-a za okoliš Margot Wallstrom ističe, međutim, da su izmjene zakona, koje pogoduju tvrtkama, učinjene s razlogom.

"Danas se više od 100.000 kemikalija može prodati bez testiranja. Treba nam uravnotežen pristup. Moderna društva trebaju kemikalije, no želimo znati da se možemo nositi s rizicima koje one nose", rekla je Wallstrom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara