EU: PRESUDA KURDIMA MOŽE UGROZITI TURSKE EUROPSKE AMBICIJE

Europska komisija upozorila je u srijedu službenu Ankaru kako presuda turskoga suda da četvero nekadašnjih parlamentaraca zatvorenih 1994. zbog veza s kurdskim pobunjenicima mora do kraja odslužiti zatvorske kazne može naštetiti turskim europskim ambicijama.

Uz upotrebu neuobičajeno teških riječi Europska je komisija priopćila da "oštro osuđuje" tu presudu koja je donesena u srijedu u Ankari, te da Leylu Zanu, jednu među četvero osuđenih kurdskih političara, smatra "političkom zatvorenicom".

Suđenje se održalo u jednom od državnih zatvora koje Turska planira zatvoriti kako bi udovoljila EU-ovim zahtjevima, a presudom je završeno sporno ponovljeno suđenje koje je naredio Europski sud za ljudska prava zbog nepravilnosti u prvome suđenju.

Čelnici EU-a u prosincu će odlučiti hoće li s Tuskom početi pregovore o članstvu. EU odavno zahtijeva oslobađanje četvero parlamentaraca.

"Komisija oštro osuđuje današnju presudu ankarskoga državnoga suda kojom se potvrđuje osuda gđe Leyle Zane da do kraja odsluži zatvorsku kaznu", rekao je u Bruxellesu glasnogovornik Komisije Jean-Christophe Filori.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje hoće li ta presuda utjecati na turske europske ambicije, rekao je: "Taj ćemo element sasvim sigurno morati uzeti u obzir".

Zana koja je bila nominirana i za Nobelovu nagradu za mir razljutila je tursku javnost jer je govorila kurdski u parlamentu u vrijeme kad su kurdski separatisti vodili oružanu borbu protiv vladinih snaga na jugoistoku Turske.

"Gđa Zana zatvorena je i osuđena zbog nenasilnoga izražavanja mišljenja i za nas je ona politički zatvorenik", rekao je Filori.

(Hina) xvm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara