EU protiv Gadafija: Libijskom diktatoru treba suditi za zločine protiv čovječanstva

Foto: AFP

"LIBIJSKI diktator Moamer Gadafi mora otići s vlasti, a Europska unija treba izdati međunarodni uhidbeni nalog i suditi mu zbog zločina protiv čovječanstva", rekao je u Bruxellesu predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Buzek je u oštrom napadu na Gadafija dobio podršku svih zemalja članica EU.

"Gadafi je problem i on mora otići", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na izvanrednom summitu posvećenom situaciji u Libiji. Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy apelirao je da se što prije donese rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti kako bi se Libijcima pružila konkretnija pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gadafi će pobijediti"

Ukoliko međunarodna zajednica planira reagirati, mora to učiniti što prije, mišljenje je Jamesa Clappera, direktora svih američkih obavještajnih agencija. Clapper je uvjeren da će Gadafi poraziti pobunjenike ukoliko sukob potraje.

"Gadafi ima jaču vojsku i toga je svjestan", izjavio je Clapper. No, usprkos procjeni prvog američkog špijuna, SAD se ne sprema za intervenciju u Libiji. Američka državna tajnica Hillary Clinton u Washingtonu je izjavila da će SAD djelovati samo ako se na intervenciju odluči i UN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara