EU sljedeći mjesec ponovno razmatra otvaranje pregovora s Hrvatskom

EUROPSKA UNIJA će sljedeći mjesec ponovno razmatrati napredak Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora, zaključili su u ponedjeljak u Luxembourgu ministri vanjskih poslova EU-a.

Šefovi diplomacija EU-a su u zaključcima sa svog redovitog mjesečnog sastanka pozvali Hrvatsku da nastavi s intenzivnom provedbom svog akcijskog plana za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine te se obvezali da će o otvaranju pristupnih pregovora raspravljati ponovno u srpnju.

Sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU-a održat će se 18. srpnja u Bruxellesu.

Ministri su prije usvajanja zaključka saslušali usmeno izviješće predsjedatelja Vijeća EU-a Jeana Asselborna o sastanku radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, koji je održan u nedjelju navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće EU-a pozdravilo je poboljšanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom, što je u svom pismu predsjedništvu EU-a ustvrdila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

"Vijeće je sa zadovoljstvom primilo na znanje taj novi element i ohrabruje Hrvatsku da nastavi s intenziviranjem svojih napora na tom putu. Vijeće se obvezuje da će se u srpnju nastaviti baviti tim pitanjem", stoji u zaključcima.

"U svom pismu predsjedništvu 7. lipnja 2005., glavna tužiteljica ICTY-a ustvrdila je da je provedbom svog akcijskog plana Hrvatska napredovala na putu koji može voditi punoj suradnji s ICTY-em, te da su potrebna tri do četiri mjeseca za procjenu daju li ti novi napori konkretne rezultate". Vijeće je ponovilo svoje ranije zaključke da će bilateralna međuvladina konferencija radi otvaranja pristupnih pregovora biti sazvana čim se bude moglo ustvrditi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Ministri vanjskih poslova usuglasili su nacrt zaključaka za summit EU-a koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, europski čelnici trebali bi se samo s jednom rečenicom osvrnuti na nastavak proširenja, u kojoj će potvrditi svoju privrženost odlukama iz prosinca prošle godine.

Na prosinačkom summitu 2004. godine čelnici EU-a donijeli su odluke za otvaranje pregovora s Hrvatskom i Turskom. Hrvatskoj je postavljen uvjet pune suradnje s Haškim sudom, a Turskoj da prizna Cipar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara