EU treba jedinstveno stajalište o Iraku

GRČKO predsjedništvo EU zauzelo se u utorak za postizanje jedinstvenog europskog stajališta o Iraku, jer EU samo na taj način može imati utjecaja u rješavanju krize.

Stajališta unutar Europske unije o iračkoj krizi vrlo su različita, od Velike Britanije koja najotvorenije podupire američke prijetnje silom do Njemačke koja se oštro protivi vojnoj intervenciji.

´Moramo se odreći starih navika da različite zemlje istupaju na različite načine s različitim ciljevima´, rekao je grčki premijer Costas Simitis pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

´Očuvanje međunarodne stabilnosti, uklanjanje prijetnje oružja za masovno uništenje i osiguranje mira ciljevi su kojima moramo težiti. Za to nam je potrebna jasna zajednička politika svih zemalja Europske unije´, rekao je.

Simitis je naglasio da Grčka želi da napori za razoružanje Iraka ostanu u ovlasti Vijeća sigurnosti UN-a.

Njegov apel podržao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Europske vlade možda su posljednjih mjeseci imala različita stajališta, no javno mnijenje u Europi jedinstveno je i stalo mu je da do rata ne dođe´, rekao je.

´Rat je zadnja opcija i želimo učiniti sve kako bismo sačuvali mir´, rekao je Prodi.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana kazao je ranije u Londonu da bi UN-ovim inspektorima u Iraku trebalo dati više vremena da dovrše svoj posao ako im je ono potrebno.

´Ne mislim da je 27. siječnja kraj. To je važan datum, no Blix ima drugi rok u ožujku´, rekao je Solana.

Blix bi izvješće VS UN-a trebao podnijeti 27. siječnja. U ponedjeljak je kazao da će preostale zadatke ključne za proces razoružanja Iraku proslijediti u ožujku, na što je obvezan prema rezoluciji VS UN-a 1284 iz prosinca 1999.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara