EU u za tješnije veze sa Srbijom i zapadnim balkanom

EUROPSKI čelnici, drugog i završnog dana summita u Bruxellesu, založili su se za još tješnije veze sa Srbijom i zapadnim Balkanom u odgovoru na ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Europski čelnici na sastanku u Bruxellesu ponudili su "punu pomoć EU-a u primjeni potrebnih reformi što će omogućiti daljnje napredovanje prema europskim strukturama i EU-u".

U izjavi EU-a kaže da petnaestorica čvrsto podržavaju odlučnost nove srbijanske vlade da nastavi borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, da provede daljnju demokratizaciju i da dalje surađuje s haškim sudom.

"Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU-a. Jaka politička volja i veliki napori potrebni su da bi se to osiguralo", ističu europski dužnosnici.

Europski summit koji će se u lipnju održati u Solunu bit će posvećen daljnjem jačanju veza između EU-a i zapadnog Balkana.

Sastanak na vrhu u Bruxellesu gotovo je u potpunosti bio posvećen Iraku. U zajedničkoj izjavi objavljenoj u četvrtak navečer petnaestorica su ponovno potvrdila osnovu ulogu UN-a u međunarodnim odnosima, obećala humanitarnu pomoć EU-a žrtva rata i pozvali na poštivanje teritorijalnog integriteta Iraka.

(Hina) nab rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara