EU upozorava Tursku nakon neuspjelih pregovora o Cipru

EUROPSKA je komisija upozorila Tursku u utorak da bi njezinoj želji za ulaskom u EU mogao naškoditi neuspjeh pregovora o ujedinjenju Cipra.

Glasnogovornik Komisije Jean-Christophe Filori rekao je novinarima da će unatoč propalim pregovorima EU ići naprijed i potpisati sporazum o primanju u članstvo s podijeljenim Ciprom, koji će predstavljati samo vlada ciparskih Grka, 16. travnja kao što je i planirano.

Ako i dalje ne bude mirovnog rješenja u vrijeme kada će Komisija raspravljati o zahtjevu Turske za otvaranjem pregovora o ulasku u članstvo u prosincu 2004, tada će biti vrlo teško preporučiti započinjanje pregovora, rekao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako do podnošenja izvješća potkraj 2004. ne bude riješeno ciparsko pitanje, bit ćemo suočeni s čudnom situacijom u kojoj zemlja kandidat koja kuca na naša vrta ne priznaje jednu od naših zemalja članica", istaknuo je Filori.

Pregovori o Cipru propali su u utorak rano ujutro nakon što su ciparski Turci odbili sporazum i Ujedinjeni narodi objavili okončanje svojih dugotrajnih napora za ujedinjenje otoka prije pridruživanja EU-u u svibnju 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara