EU upozorava Tursku nakon neuspjelih pregovora o Cipru

EUROPSKA je komisija upozorila Tursku u utorak da bi njezinoj želji za ulaskom u EU mogao naškoditi neuspjeh pregovora o ujedinjenju Cipra.

Glasnogovornik Komisije Jean-Christophe Filori rekao je novinarima da će unatoč propalim pregovorima EU ići naprijed i potpisati sporazum o primanju u članstvo s podijeljenim Ciprom, koji će predstavljati samo vlada ciparskih Grka, 16. travnja kao što je i planirano.

Ako i dalje ne bude mirovnog rješenja u vrijeme kada će Komisija raspravljati o zahtjevu Turske za otvaranjem pregovora o ulasku u članstvo u prosincu 2004, tada će biti vrlo teško preporučiti započinjanje pregovora, rekao je on.

"Ako do podnošenja izvješća potkraj 2004. ne bude riješeno ciparsko pitanje, bit ćemo suočeni s čudnom situacijom u kojoj zemlja kandidat koja kuca na naša vrta ne priznaje jednu od naših zemalja članica", istaknuo je Filori.

Pregovori o Cipru propali su u utorak rano ujutro nakon što su ciparski Turci odbili sporazum i Ujedinjeni narodi objavili okončanje svojih dugotrajnih napora za ujedinjenje otoka prije pridruživanja EU-u u svibnju 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara