EU uvjeren da će riješiti problem Cipra prije summita

PREDSJEDNIŠTVO EU-a u četvrtak je izvijestilo da je sigurno u stanju riješiti problem nastao oko turskog odbijanja priznanja Cipra prije održavanja summita 17. prosinca kada će se odlučivati o početku pregovora o pristupu s Ankarom.

"O ovome pitanju raspravljamo s Ciprom i s Turskom i pokušavamo pronaći rješenje problema. Uvjeren sam da će predsjedništvo pronaći formulu kojom će svi biti zadovoljni", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja predsjedava EU-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ciparska je vlada zatražila puno priznanje prije početka pristupnih pregovora s Turskom. Turska je 1974. izvršila invaziju na Cipar reagiravši na udar u Nikoziji što ga je poduprla Grčka te se od tada ondje nalazi 35.000 vojnika.

Na pitanje novinara francuskog lista Le Monde o tomu hoće li Turska priznati Cipar, turski premijer Tayip Erdogan odgovorio je negativno inzistirajući da će se problem rješavati nakon summita 17. prosinca.

"Samo UN od nas može tražiti da priznamo Cipar i to nema nikakve veze s EU-om. O tomu ne želimo razgovarati prije 17. prosinca", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara