EU ZA TJEŠNJE VEZE SA ZEMLJAMA KOJE ĆE OSTATI IZVAN PROŠIRENJA

Europska unija je u srijedu objavila dokument pod nazivom Politika prema europskom susjedstvu (ENP), u kojem je navela smjernice plana kojim će se nastojati širiti stabilnost i blagostanje u zemljama koje ne bi trebale postati dijelom EUa ali bi, nakon što Unija okonča i svoje posljednje proširenje, trebale biti na njezinim granicama.

Prema ENP-u, koji je usvojila netom proširena Europska komisija, EU će se, nakon što proces proširenja bude potpuno okončan, s posebnom pažnjom okrenuti prema Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Moldovi, mediteranskim zemalja - Alžiru, Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Libiji, Maroku, Siriji, Tunisu i Palestinskoj samoupravi - te bivšim sovjetskim kavkaskim republikama Armeniji, Azerbajdžanu i Gruziji, javljaju agencije.

EU će, kako se može iščitati u ENP-u, ciljano pomagati spomenute zemlje i zalagati se za tješnje trgovinske odnose, zavisno od ritma političkih i gospodarskih reformi u tim zemljama.

"Ovo najnovije proširenje nas je dovelo još bliže istočnoj Europi i Mediteranu ... želimo im dati određenu ulogu i udio u proširenoj Europi ali njihovo članstvo u EU-u nipošto nije dio naše agende", bio je jasan povjerenik za proširenje EU-a Guenter Verheugen, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je objasnio da je "prsten uređenih zemalja oko EU-a, kojima se nude nove perspektive za demokraciju i gospodarski rast, u interesu Europe kao cjeline".

Sa svakom od zemalja koje će u budućnosti postati njezini prvi susjedi, Europska unija namjerava osmisliti Akcijski plan kako bi se te zemlje što prije približile i usvojile europske vrijednosti. To se posebice odnosi na ljudska prava, uključujući i prava manjina, vladavinu zakona, održivi razvoj, tržišno gospodarstvo i neke ključne ciljeve vanjske politike.

U razdoblju od 2004.-2006. Europska komisija namjerava za ENP prikupiti 255 milijuna eura, a predložit će i povećanje proračuna EU-a za tu namjenu u razdoblju od 2007.-2013.

(Hina) xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara