EU zadovoljna uhićenjem Beare

UHIĆENJE bivšeg načelnika obavještajne uprave vojske bosanskih Srba Ljubiše Beare dobra je vijest, izjavila je u nedjelju Cristina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javiera Solane.

"To je izuzetno dobra vijest koja dolazi u pravo vrijeme i mi mislimo da bi i ostali optuženi za ratne zločine trebali slijediti njegov primjer", izjavila je Gallach.

Vlasti u Beogradu u subotu navečer su priopćile da se Beara dobrovoljno predao te da je u njegovoj pratnji u Haag otputovao i srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković, no glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann je izjavila da je Beara uhićen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je uhićen, ali kod uhićenja nije pružio otpor i pristao je da odmah bude izručen u Haag", rekla je u telefonskoj izjavi Hartmann.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte u svom će obraćanju ministrima vanjskih poslova EU u ponedjeljak govoriti i o okolnostima prebacivanja Beare u Haag, najavila je Hartmann.

Agencija Reuters napominje kako malo vjerojatno da do je uhićenja ili predaja Beare došlo slučajno, baš uoči sutrašnjeg izvješća tužiteljice Del Ponte o suradnji zemalja sa područja bivše Jugoslavije s ICTY-em. Pozitivna ocjena Del Ponte mogla bi omogućiti pokretanje prvih koraka u približavanju Srbije i Crne Gore Europskoj uniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara