EU ZADOVOLJNA ZBOG PRVE OPERACIJE EUROPSKE POLICIJE U BIH

Europska unija izrazila je zadovoljstvo zbog prve operacije europske policije koja počinje 1. siječnja u BiH, a provodi se u sklopu zajedničke europske vanjske politike i politike sigurnosti (PESC), priopćilo je u utorak dansko predsjedništvo EUa.

Policijska misija Europske unije (EUPM) naslijedit će zadaće koje su dosad obavljale međunarodne policijske snage UN-a u BiH (IPTF) i to zahvaljujući ´plodonosnoj suradnji koja je omogućila prenošenje dužnosti s UN-a na EU´, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EU je ´vrlo zadovoljna što će u novim snagama sudjelovati policajci iz 18 zemalja koje nisu članice Europske unije a što pokazuje da međunarodna zajednica ima jednaka stajališta glede uspostave mira i pravne države u BiH´, dodaje se u priopćenju.

Nenaoružana snaga EU u BiH, kojoj će mandat trajati do 2005. obuhvaćat će 512 policajaca i civila, od kojih će 422 biti iz zemalja Petnaestorice a 90 iz trećih zemalja. Njima valja pridodati pedesetak međunarodnih civilnih stručnjaka i približno 300 lokalnih pripadnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara