EUFOR izveo zračni desant na dinarsko selo Uništa

15 HELIKOPTERA i 250 vojnika EUFOR-a izvelo je prekjučer zračni desant na dinarsko selo Uništa koje se nalazi 12 kilometara sjeverno od Kijeva, 500 metara od hrvatske granice. Specijalne snage mještanima su zabranile izlazak iz kuća, napravile pretres i odnijele lovačko naoružanje.

Prema riječima mještana, uglavnom starijih osoba, EUFOR je izvršio desant s tri grupe po šest helikoptera koji su letjeli iz Bosanskog Grahova preko planinskih vrhova Klanac i Pršut, te preko Zrnića Doca, što znači da su povrijedili hrvatski zračni prostor.

Akcija je završena u srijedu navečer kada je helikopter došao po četvoricu preostalih vojnika koji su pritajeno motrili reakcije stanovništva.

Strka u najzabačenijem dinarskom selu počela je u ponedjeljak kad je helikopter EUFOR-a, nadlijetajući južne obronke Dinare, poplašio stado Marka Grizelja Crnog. Ovce su se, kako tvrdi, toliko preplašile bukom helikoptera da su u jurnjavi kamenjarom mnoge od njih stradale.

Revoltirani Grizelj tada je iz lovačkog naoružanja zapucao u zrak, što je razjarilo euforovce koji su se spustili još niže i zapucali prema pastiru. Specijalci EUFOR-a helikopterom su se spustili nekoliko stotina metara dalje i počeli pucati prema pastiru koji im je krenuo u susret.

Ubrzo su se nad Uništima pojavila još tri helikoptera EUFOR-a, a zatim i ostatak iz koji je izišlo, kako tvrde mještani, oko 250 vojnika. EUFOR-ci su blokirali cijelo selo i razoružali njegove mještane koji imaju lovačko naoružanje zbog velikog broja vukova koji se pojavljuju na pašnjacima Dinare.

Kasnije se dogodio novi incident. Grizelj tvrdi da je u ponedjeljak oko 22,30 sati na Uniškim Docima primijetio četiri nepoznate osobe kako prilaze oboru s ovcama. Izišao je oprezno jer je mislio da se radi o kradljivcima stoke. 

"Kada su me primjetili, počeli su bježati. Povikao sam da stanu, nisu poslušali i tada sam opalio u zrak iz lovačke puške za koju imam valjane dokumente. Nisu stali, pa sam ih zaobišao i sačekao, povikao na njih, a oni su se predali“, rekao je pastir Grizelj za Jutarnji list.

Dvije su starice za vrijeme pretresa njihovih domova pale u nesvijest, a neki su mještani pobjegli prema Kijevu i Kninu.

Hrvatska granična služba u Šibeniku navodno je potvrdila da su EUFOR-ci povrijedili hrvatski zračni prostor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara