Euro 2008: Kolika će biti gospodarska korist

VRH europskih gospodarskih krugova trlja ruke kako bi pobjednik Eura bila jedna od većih država poput Njemačke ili Francuske, jer samo u tom slučaju dolazi do velike gospodarske koristi.

Jedan od analitičara u Bank Austria, Stefan Bruckbauer, procijenio je kako će Euro donijeti značajniju korist samo ako pobjeda pripadne jednoj od vodećih europskih država. Ovakve tvrdnje već su bile dokazane na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj kada su stručnjaci nizozemske banke ABN Amro procijenili veliki gospodarski bum nakon pobjede Italije.

Daljnja istraživanja ABN-a pokazala su gospodarski rast od 0,7 posto svim nogometnim svjetskim prvacima. Primarni dobitak odrazit će se na velike koncerne kao što su proizvođači sportske opreme dok se kratkoročno očekuje otvaranje novih radnih mjesta. Osim toga, austrijska gospodarska komora predvidjela je otvaranje 11.000 novih radnih mjesta zbog Eura od čega će njih 6.000 biti stalnih dok bi ukupni priljev financija u Austriju trebao biti oko 380 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od austrijskih analitičara, njemačka su iskustva nakon Svjetskog prvenstva 2006. godine manje optimistična. Prvenstvo je Nijemcima donijelo zaradu upola manju od očekivane, tek oko 500 milijuna eura, stoji u izvješću njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva. Od ukupnog roja gospodarstvenika u Njemačkoj samo njih 13 posto izjavilo je kako im je Svjetsko prvenstvo bilo od koristi dok se njih 40 posto požalilo na gubitke.

Najveći dobitnici pritom su bile zračne kompanije, ugostitelji i proizvođači pića. Prema anketi provedenoj u Austriji u prosincu 2007., od 700 ispitanih austrijskih poduzetnika njih 60 posto očekuje jake gospodarske impulse od EURA. Za usporedbu, puno veću gospodarsku korist donijeo je papin posjet Bavarskoj, izračunala je to Industrijska i trgovinska komora u Regensburgu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara