Euro bolje reagirao na vijesti iz Pekinga, nego iz Bruxellesa

Foto: AFP

DA JE VJERA ulagača u sposobnost europskih političara da riješe dužničku krizu u eurozoni na niskim granama, pokazuje činjenica da euro jučer nije reagirao na sporazum čelnika EU-a o strožoj fiskalnoj disciplini u eurozoni.

Unatoč tome što je postignut određeni napredak na putu pronalaska rješenja za probleme u eurozoni, investitori i dalje sumnjaju u skoro razrješenje poteškoća, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da europski lideri nisu uspjeli uvjeriti ECB da snažnije intervenira na tržištu obveznica zaduženih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga euro u ranijoj trgovini jučer nije zabilježio rast, ali to se promijenilo nakon vijesti iz Pekinga, odakle je poručeno da kineska središnja banka osniva 300 milijardi dolara vrijedan fond za upravljanje investicijama u Europi i SAD-u. Doduše, kako javlja Reuters, te je planove Kina osmislila puno prije kulminacije dužničke krize u eurozoni, s ciljem diverzifikacije portfelja, odnosno poboljšanja prinosa na kineske devizne rezerve.

Tako su vijesti iz Pekinga euro nakratko podigle na najvišu dnevnu razinu od 1,3434 dolara, da bi se cijena kasnije korigirala i stabilizirala na 1,3405 dolara za euro. Euro je u toku dana prema dolaru ojačao za o,4 posto, a u istoj mjeri je ojačao i u odnosu na jen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara