Europska komisija najavila tužbu protiv Njemačke

EUROPSKA komisija u srijedu je najavila da će pred Europskim sudom u Luxembourgu podnijeti tužbu protiv Njemačke zbog tzv. Volkswagen zakona koji isključuje mogućnost neprijateljskog preuzimanja tvrtke. Po mišljenju Europske komisije ovaj zakon onemogućuje slobodan tok kapitala unutar Europske unije i odbija strane ulagače. Tužba pred najvišim Europskim sudom je posljednja instanca u dugogodišnjem sukobu Europske komisije i Njemačke glede povreda ugovora Europske unije.

Tzv. Volkswagen zakon sadrži klauzulu po kojoj niti jedan akcionar na smije posjedovati više od petine dionica s pravom glasa. Time se želi spriječiti nadglasavanje savezne pokrajine Donje Saske koja je s 18 posto dionica najveći vlasnik VW-a. Zakon onemogućava eventualno preseljenje sjedišta tvrtke u inozemstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezna pokrajina Donja Saska je većinski vlasnik od 1960. kada je tvrtka i privatizirana a u upravnom odboru Volkswagena tradicionalno sjedi premijer te savezne pokrajine. Do 1998. ovu je dužnost obnašao sadašnji kancelar Gerhard Schroeder, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Sadašnji demokršćanski premijer Donje Saske Christian Wulff oštro je kritizirao odluku Europske komisije ali istodobno smatra da ona nema izgleda za uspjeh pred Europskim sudom. Najavu pravnih koraka Europske komisije kritizirala je i savezna vlada a ministrica pravosuđa Brigitte Zypries smatra da je Volkswagen zakon sukladan s europskim zakonodavstvom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara