Europska komisija o Viznom informacijskom sustavu

Europska je komisija usvojila prijedlog uredbe vezane uz Vizni informacijski sustav (VIS) i razmjenu podataka između zemalja članica o vizama za kraći boravak, priopćila je u petak Europska komisija.

VIS će biti sustav za razmjenu podataka o vizama između država članica, i to od 2007. godine, ali i instrument potpore zajedničkoj politici viza, dodaje se u priopćenju. Taj bi sustav trebao također olakšati provjere na vanjskim granicama i unutar zemalja članica, te provedbu uredbe iz Dublina o određivanju koja je država odgovorna za razmatranje zahtjeva za azil te identifikaciju i povratak ilegalnih imigranata.

VIS će sačinjavati europska centralna baza podataka koja će biti povezana s nacionalnim bazama podataka s ciljem olakšavanja konzulatima i drugim kompetentnim vlastima zemalja članica provjere podataka o nekom tražitelju vize ili azila, stoji u priopćenju Europske komisije.

Kako je kazao povjerenik zadužen za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Fratiini "VIS ima dva cilja - doprinosi unutarnjoj sigurnosti zemalja članica i bori se protiv ilegalne imigracije podržavajući zajedničku politiku viza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trenutačno za ulazak na područje EU vizu trebaju državljani 134 države.

Podaci koje će obuhvaćati VIS su alfa-numerički podaci i fotografije, ali i otisci prstiju tražitelja viza, kako bi se osigurala točna provjera i identifikacija.

Da bi to postalo zakonski instrument, prijedlog uredbe trebaju raspraviti Europski parlament i Vijeće ministara što se očekuje početkom ove godine, pojašnjava se u priopćenju Komisije.

(Hina) xbis ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara