Europska komisija odgovorila Plenkoviću: Srbija se obvezala na poštivanje prava manjina

Europska komisija odgovorila Plenkoviću: Srbija se obvezala na poštivanje prava manjina

SRBIJA se u pregovorima s EU-om obvezala da će poštivati prava manjina, poručio je europski povjerenik Johannes Hahn u odgovoru hrvatskom eurozastupniku Andreju Plenkoviću na pitanje o obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji.

"U okviru priprema za otvaranje poglavlja 23. pravne stečevine (Pravosuđe i temeljna prava) Srbija se obvezala da će nacionalnim manjinama jamčiti ostvarenje prava, ponajprije donošenjem posebnog akcijskog plana", poručio je povjerenik za susjedsku politiku i proširenje, a prenosi Europska pučka stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plenković je u listopadu pitao Europsku komisiju u vezi obrazovanja na jeziku manjina u Srbiji. U pitanju je istaknuo da je obrazovanje na jeziku manjina jedan od ključnih aspekata zaštite manjinskih prava u Srbiji, a posebno za hrvatsku nacionalnu manjinu zbog neriješenog pitanja udžbenika, kao i profesionalnog obrazovanja učitelja na hrvatskom jeziku.

"Zakonodavstvo o obrazovanju na manjinskim jezicima treba dosljedno provoditi na cijelom području Srbije. Zainteresirane strane, uključujući Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstvo obrazovanja Srbije trebaju surađivati kako bi se za pripadnike hrvatske manjine uklonile sve prepreke u ostvarenju njihova prava na obrazovanje na hrvatskom jeziku", odgovorio je Hahn.

Naglasio je i da će EK u okviru pristupnih pregovora o poglavlju 23. "nastaviti pratiti provedbu obveza Srbije u pogledu obrazovanja na manjinskim jezicima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara