Europska komisija: Pismo osmorice njihovo je osobno stajalište

POZIV na solidarnost sa Sjedinjenim Državama u vezi s Irakom, koji je potpisalo osam europskih čelnika, njihovo je osobno stajalište, a ne politika Europske unije, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Europske komisije.

Pismo, objavljeno u desetak europskih dnevnih listova, ´jasno održava mišljenje onih koji su ga potpisali´, izjavio je glasnogovornik Europske komisije Jonathan Faull.

´Transatlantske veze ne smiju postati žrtvom ustrajnih pokušaja sadašnjeg iračkog vodstva da ugrozi sigurnost. U današnjem svijetu, više nego ikad prije, od presudne je važnosti sačuvati jedinstvo i koheziju´, kaže se u pismu koje su potpisali čelnici pet zemalja članica EU-a - Španjolske, Italije, Velike Britanije, Portugala i Danske i triju zemalja budućih članica Češke, Poljske i Mađarske.

To pismo je svojevrsna pljuska Njemačkoj i Francuskoj, koje traže da se iračka kriza rješava u prvom redu u Ujedinjenim narodima. Njemačka je objavila da neće sudjelovati u ratu, čak ni u slučaju da napad odobri UN.

Grčko predsjedništvo EU-a je objavilo da to pismo ´ne spada u nadležnost EU-a kao cjeline´.

Njemačka vlada je apelirala na zajedničko europsko stajalište za mirno rješenje iračke krize. ´Snaga Unije jest u njezinu zajedničkom stajalištu. Njemačka vlada zbog toga se slaže s grčkim predsjedništvom oko važnosti postizanja zajedničkog europskog stajališta za mirno rješenje iračke krize´, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Bela Anda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredu francuskog predsjednika umanjuju važnost pisma osmorice čelnika. ´Nema iznenađanja u tom pismu, koje sadrži mnogo stvari koje bi i Francuska potpisala, posebice u onom dijelu koji se odnosi na razoružanje Iraka´, rečeno je u uredu francuskog predsjednika.

´U potpunosti se slažemo s ciljevima, koji su izneseni u tom pismu´, tvrdi se u uredu francuskog predsjednika. ´Ali, kada postavimo cilj, pitanje je kojim sredstvima ga možemo postići´, kaže isti izvor.

Nizozemska vlada je pripćila da nije potpisala pismo osmorice čelnika kako ne bi ´naglašavala razlike´ unutar Europske unije.

´Premijer nije potpisao to pismo, ocjenjujući da nije korisno naglašavati razlike među članicama EU-a. Ministar vanjskih poslova također je inzistirao na potrebi da članice EU-a govore jednim jezikom, izjavio je za AFP Bart Jochems, glasnogovornik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova.

Portugal ocjenjuje da pismo potpore Sjedinjenim Državama ne znači podjelu Europe. ´To ne znači da je Europa podijeljena´, izjavio je portugalski ministar vanjskih poslova Antonio Martins da Cruz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara