EUROPSKA KOMISIJA PODUPIRE DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Izaslanstvo Europske komisije i Državni zavod za statistiku RH predstavili su u srijedu u Zagrebu zajednički ("twinning") projekt kojim će se hrvatski statistički sustav uskladiti s europskim. L

Ovaj "twinning" projekt je partnerski projekt između Državnog zavoda za statistiku i Danskog statističkog ureda. Financira ga Europska komisija u okviru programa CARDS 2001. s 850.000 eura. Inače, "twinning" projekte ustanovila je Europska komisija s namjerom da ojača institucionalne i administrativne kapacitete zemalja kandidata za članstvo u Uniji.

Cilj projekta je osnažiti statistički informativni sustav RH i uskladiti ga s onim EU, posebice u područjima prikupljanja podataka, njihove obrade i registraciji poslovnih subjekata.

Šef političkog odjela Izaslanstva EK u Zagrebu Hristos Makridis istaknuo je na prezentaciji važnost statistike u vođenju pregovora za pristup EU, kao i u mjerenju ostvarenog napretka navedenim područjima. "Stoga je Europska komisija zainteresirana za kvalitetnu statistiku", rekao je Makridis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnik ministra europskih integracija Davor Ćilić istaknuo je da se i ovim CARDS projektom "podupire hrvatska Vlada u unapređenju državne uprave i procesu prilagodbe EU".

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marijan Gredelj dodao je da će ovaj projekt državnu statistiku učiniti "boljom i svima prihvatljivijom".

Ovaj se projekt počeo provoditi u svibnju ove godine i trajat će 18 mjeseci.

(Hina) dj br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara