Europska komisija poslala pisma upozorenja Bugarskoj i Rumunjskoj

EUROPSKA je komisija poslala pisma upozorenja Rumunjskoj i Bugarskoj, pozivajući ih da ubrzaju reforme kako bi se mogle priključiti Europskoj uniji prema planu, 1. siječnja 2007. godine, priopćeno je u utorak u Bruxellesu.

Glasnogovornica Europske komisije izjavila je da je povjerenik za proširenje Olli Rehn poslao pisma nakon svog prošlomjesečnog izvješća o spremnosti dviju zemalja za priključenje EU-u.

U izvješću se upozorava kako je Komisija još uvijek "ozbiljno zabrinuta" zbog broja područja na kojima reforme nisu provedene te se ističe da ulazak Rumunjske i Bugarske u Uniju može biti odgođen za godinu dana ako reforme ne budu provedene.

Prije svega se navodi da dvije zemlje moraju učiniti više u borbi protiv korupcije, na učinkovitosti administracije i poboljšanju pravnog sustava.

Glasnogovornica je rekla i da su takva upozoravajuća pisma "normalna praksa" dok se zemlje pripremaju za ulazak u EU.

Europska komisija treba odlučiti do proljeća 2006. godine mogu li Rumunjska i Bugarska ući u Uniju kako je predviđeno ili će to biti odgođeno za godinu dana, što je mogućnost predviđena zaštitnom klauzulom u sporazum o pristupanju koji je EU potpisala s Rumunjskom i Bugarskom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara