Europska komisija pozdravila nacrt Ustava EU

EUROPSKA komisija pozdravila je u petak prve članke nacrta ustava EU kao važnog koraka prema reformi Unije, dok su ga euroskeptici ocijenili ´nedemokratskim´.

Valery Giscard D´Estaing, koji se nalazi na čelu tima koji je sastavljao ustav, objelodanio je u četvrtak prvih 16 članaka, u kojima se navode vrijednosti, ciljevi i ovlasti 15-člane Europske unije koja će uskoro primiti 10 novih članica.

´Ovo je tek temelj za budući rad... ali, sudeći prema onome što nam je sada na stolu, očito se radi o važnom napretku´, rekao je Stefaan De Rynck, glasnogovornik Europske komisije, izvršnog tijela EU.

Pozdravio je opis EU kao ´unije država i naroda´, izraza za formulu koja priznaje ravnotežu između nadnacionalnih institucija i vlada država-članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema nacrtu spomenutog teksta, EU, tj. Komisija, imala bi isključivu nadležnost nad slobodnim protokom ljudi, dobara i usluga, carinskom politikom, trgovinom i monetarnom politikom.

U poljoprivredi, energetici, socijalnoj politici, javnom zdravstvu, ekologiji, pravosuđu i unutarnjim poslovima EU bi nadležnost dijelila sa zemljama-članicama.

Za industriju, obrazovanje, zapošljavanje i kulturu, zadužene bi bile isključivo zemlje-članice, dok bi Unija na tim područjima imala sporednu ulogu.

U nacrtu ustava se zemlje poziva da svoju potporu zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU daju u ´duhu odanosti´. Iračka je kriza pokazala da je zajednička vanjska i sigurnosna politika EU još uvijek u ranoj fazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara